söndag 6 april 2014

Läraren är ingen trollkarl

Skolan handlar om det den alltid handlat om, att övning ger färdighet och repetition är inlärningens moder. Det hör till livsvillkoren och ingen finns att klandra, varför skoldebatten hamnar snett.


Heja Lena Andersson på DN för en superb artikel om skolan och om vars och ens ansvar. Många, både elever och föräldrar verkar tro att kunskap kan föras över telepatiskt från en lärare in i elevens huvud och hjärna men så är det förstås inte. Man måste kämpa för att lära, och vi lär för livet och hela livet. Så är det bara. Det finns inga genvägar! Bara traggla på med läsningen, skrivandet och räknandet. Övning ger färdighet!!! 

Själv brottas jag med sonen och hans läxläsning idag... Bumbibjörnar och Hakuna matata på TV:n är mycket roligare än att göra engelska, matematik och svenska. Så hur ska det gå för honom då?? Nåja, jag kommer inte tjata på honom just nu, men jag kommer fortsätta förklara att han själv måste anstränga sig för att lära. När han spelar sina TV-spel vill han ofta att jag ska läsa den engelska texten. Det kan jag inte göra för evigt säger jag och talar om hur viktigt engelskan är för att han ska lära sig läsa detta själv!! 

Vidare skriver Lena Andersson i artikeln om skolan och undervisning:
Den tjänst man köper för skattepengar eller erhåller som rättighet är möjligheten att tentera kunskaper och få ett papper på det. I tjänsten ingår tillgång till lärares kompetens och organisering av kunskapsmassan. Det man inte köper eller erhåller som rättighet är fakta- och förståelseöverföring. Den är nämligen oköpbar, och därför omöjlig som rättighet, dock ej som frihet. Den är oköpbar men fri på exakt samma sätt som högre syreupptagning är det för löparen. Den kan bara införlivas genom eget utförande. 
Klasstorlekar, resurser och lärarnas status är underordnade storheter så länge uppfattningen odlas i samhället att kunnande, insikt och vetande är att lämna in sig själv på rättighetsservice och komma ut några år senare med allting på plats, oavsett vad man haft för sig under tiden.

Som sagt... Läraren är ingen trollkarl, ingen Harry Potter som kan utföra underverk. Alla måste anstränga sig för att lära. Det är dagens sanning. Det finns inga genvägar till kunskap!

Inga kommentarer: