lördag 17 maj 2014

Det blev ingen blogg igår...



Jag hade ingen ro att skriva något igår, jag antar att vissa dagar bara är så. På dagen försökte jag få lite gjort hemma, förberedde middagen t ex under dagen, jag läste ut "Inrtovert den tysta revolutoionen" av Linus Jonkman, och gosse vad bra den boken är. Jag gjorde också testet sist i boken.

Jag svarare på de 57 påståendena och fick 55 A och 2 B. Resultatet räknades ut genom att ta A - B. Mitt svar alltså 55  - 2 = 53. Jag är alltså enligt detta test mycket starkt intorvert. De påstpåenden jag inte var "introvert" på handlade dels om sömnen, jag upplever att dålig sömn påverkar min förmåga att prestera intellektuellt, samt att jag ibland faktiskt påverkas av min omgivning när det gäller mina åsikter. Jag har ofta svårt att uttrycka mina åsikter, framför allt i vissa sammanhang. 

Jag finner beskrivningen av en starkt introvert personlighet, dvs en person med hög integritet, självständig. Ofta fokuserad och stimulerad även när man är ensam. Ibland kasnke det inte helt stämmer på mig, framför allt när jag mått dåligt av min depression, då har ensamheten varit läskig för ångesten har varit kraftig och tankarna mörka, men innan jag blev djupt deprimerad så har jag uppskattat ensamheten på ett annat plan. Den gav mig ro i själen och ett lugn. 

Att lätt uppslukas av det jag gör, ja, absolut! Inte allt men om det intresserar mig och är viktigt för mig så tenderar jag att helt dras in i både tanke och handling. 
Att vara känslig för tvära kast och att behöva framförhållning är extremt viktigt för mig. Därav har en del av mina senare problem med mitt yrke kommit in. Att jobba på fritids på det sätt som det fungerar på min arbetsplats (kanske är det så överallt??) är förödande för mig. Att bli avbruten mitt i lunchen t ex vilket jag blivit flera gånger för att rastvakta då någon varit sjuk, eller att inte veta från en dag till en annan hur det ser ut. Jag behöver en lugn men samtidigt utmanande arbetssituation. Vad? En bra fråga!

Personer som är starkt introverta har en rik inre värld som pockar på uppmärksamheten. Idéer formas väl i enrum. Med denna begåvning så hör man hemma i en specialiserad yrkesroll där extremt fokus, kreativitet och djup tankeförmåga är framgångsfaktor.

Då är det bara att fundera vidare då, vilket jobb kan passa min personlighet. Jag som högkänslig, introvert med depression och social fobi, samt koncentrationssvårigheter som hängt med ett tag nu. Om de beror på depressionen borde de ge med sig nu när jag är på bättringsvägen men det har tagit lång tid för mig att ta mig genom denna bok av Jonkman för att ta ett exempel. Trots att den är rolig, intressant och lättsam i språket. En fröjd att läsa helt enkelt.

Tack igen Linus Jonkman för din bok. Det var som att läsa om mig själv i många sammanhang. En beskrivning som känns igen på många sätt. Den stora frågan är väl hur jag förvaltar kunskapen på bästa sätt för att skaffa mig det liv jag vill ha. Vad som får mig att må bra, vad som inspirerar och för mig framåt. Ibland önskar jag att jag var ekonomiskt oberoende. Då skulle jag skapa mig en tillvaro som passade mig och min familj. Inga långa arbetsdagar för mig och långa dagar på fritids för mina barn. Kanske skulle jag vilja föreläsa för andra om högkänslighet och introversion, om hur det påverkar både privatliv och yrkesliv.  Men det är ju många andra som gör det. :-)

Inga kommentarer: