torsdag 8 maj 2014

Världens barn




http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5853481&playaudio=4940124

Lyssnade på radions nyheter i morse kl 7 och slogs ner av tanken på alla barn som far illa i världen p g a svält, naturkatastrofer och inte minst krig. Så många som 250 000 barnsoldater är verksamma i krig i världen. Av dessa är upp till 40 % flickor, men det är lika illa att pojkar utnyttjas i krig. Drogade tas de ut i strid för att döda andra och många faller förstås offer själva. Det är en svindlande tanke att tänka, alla dessa barn som borde få gå i skola, skaffa sig en utblidning, få ett jobb och bilda familj. I stället tas de från sina familjer och hamnar i extremt svåra situationer som kan leda till deras alltför tidiga död eller skador för livet.
"En pojke som John, är det mest skrämmande man kan möta i en väpnad konflikt; en tioårig pojke, med röda ögon, och ett automatgevär riktat mot ens mage, ivrigt påhejad av sina kamrater, medan pekfingret rycker mot avtryckaren."
Min äldsta son är tio år. Jag skulle inte kunna tänka mig tanken ens att se honom med ett vapen i hand, i en väpnad konflikt. Vad är det som gör vår värld så hemsk? Hur kommer det sig att vuxna människor inte har mer respekt för liv?

I Negeria har hundratals flickor kidnappats för att säljas vidare som slavar och fruar an den islamistiska gruppen Boko Haram. Även det är en hisnande tanke. Hur många flickor kidnappas varje dag för att säljas vidare till män för påtvingade äktenskap eller till bordeller för att sälja sin kropp till män som tycker det är ok att utnyttja dessa flickor??

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5854618

"Misstänka medlemmar av den islamistiska gruppen Boko Haram har kidnappat ytterligare åtta flickor i nordöstra Nigeria, enligt polis och vittnen, rapporterar AFP. Tidigare har gruppen tagit på sig skulden för bortförandet av flera hundra flickor från en skola för tre veckor sedan."

http://www.svt.se/korrespondenterna/vad-hande-med-den-prostituerade-flickan-rani

"För två år sen var Korrespondenterna i Bangladesh och gjorde ett reportage om Rani – en liten flicka som hade kidnappats och sålts till en bordell. Hon var bara tolv år och hölls fången i ett plåtskjul där hon tvingades ta emot män hela dagarna."
Nä världen är en hemsk plats ibland. Jag är förstås glad att mina barn är födda i Sverige och att de inte behöver uppleva krig och fattigdom, liv på gatan eller med ett automatvapen i sin hand. Jag hoppas att de får fortsätta leva i en fred. Min högsta önskan är att alla barn och alla vuxna också för den delen, fick leva i fred. Varför måste människor kriga?

Inga kommentarer: